Menu główne
Analiza gleb rolniczych
Większość analiz gleb na potrzeby rolnictwa jest wykonywana z gleby suchej, z wyjątkiem analizy na zawartość azotu mineralnego, która to analiza jest wykonywana bezpośrednio z gleby świeżej, bezpośrednio po pobraniu z pola. Badania gleby zaleca się wykonywać co 3-
Aby wynik analizy gleby był przydatny i spełnił oczekiwania należy prawidłowo pobrać próbkę gleby. W całości wszystkich błędów związanych z analizami tylko 20-
Podstawowa analiza dotyczy określenia zasobności gleby w przyswajalne makroskładniki (P, K, Mg) oraz pH.
Co raz częściej w polskich glebach występują niedobory siarki w glebie, można to sprawdzić poprzez wykonanie oznaczenia zawartości siarki siarczanowej dostępnej dla roślin.
Szczególnym rodzajem badania jest badanie zawartości azotu mineralnego. Badanie to wykonuje się najczęściej wczesną wiosną. W badaniu tym bardzo ważne jest aby szybko dostarczyć próbki do laboratorium. Inaczej również są pobierane próbki na badanie zawartości azotu, najczęściej pobiera się glebę z dwóch warstw 0-
Często również bada się zawartość próchnicy w glebie, której wysoka zawartość jest bardzo ważna w prawidłowym żywieniu roślin.
Mało doceniana jest informacja dotycząca procentowej zawartości części spławianych czyli tzw. skład granulometryczny. Posiadając wiedzę na temat składu granulometrycznego można bardziej precyzyjnie ustalać dawki nawozów.
W niektórych przypadkach np. przy nawożeniu gleb osadami ściekowymi czy przy uprawie roślin o specjalnym przeznaczeniu zachodzi konieczność wykonania badania zawartości metali ciężkich (Cu, Zn, Mn, Fe, Pb, Cd, Ni+ Hg).